CROATIA GUIDE

Processed with VSCO with a6 preset

Här kommer min alldeles försenade guide (förlåååt & varning för långt inlägg)

Boende: Vi tänkte först ta och boka alla våra boenden via Airbnb.Efter ha sökt runt massor så hittade vi inga bra, vi var lite sent ute också. Vi hittade faktiskt alla våra boenden via booking. Jag var lite nervös för det eftersom de fått mycket kritik på senaste. Det gick fint och det var även där vi hitta den magiska villan. I kroatien eller där jag har varit så är det inte så mycket hotell utan mer apartments eller lägenheter. Vilket är så mycket mysigare tycker jag.  Vi bokade alla hotell hemma innan avresa. Allt från 1-6 veckor innan.

Mat: Jag har haft väldigt olika mat-upplevelser i Kroatien. Det är verkligen ett land för den som älskar mat från Havet. Är man gluten-allergiker som jag så är det inte det bästa landet. Det finns lite alternativ men inte massor. Bäst utbud och medvetna var dom i Split och på Hvar. Men mer tips i min guide nedan.

Stränder/badvikar: De bästa var stranden var helt klart den i Makarska men även badplatserna jag & Henke besökte med bubblan och ön Palzamina.

Under resan så besökte vi Tucepi, Makarska, Baska Voda, Hvar & Split, Jag & Henke reste totalt i 16 dagar.

5f1088df-a881-4829-ab16-bb90fda7f5a5.jpg

Vi landade i Split och tog oss direkt till Tucepi (Makarska Riverian) via buss som gick utanför flygplatsen precis (tog världens tid, och var framme ca 3 tim senare, fast det låg nära) nästa gång får det bli taxi. I tucepi bodde vi på ett apartment-hotell och det var där vi hade en stor terass, om ni kommer ihåg från snap? filmade mycket därifrån. Där bodde vi längst, 6 nätter totalt. De dagarna var jag & Henke nästan helt själva. Vi mötte upp vänner under veckan men mestadels själva vilket var så mysigt, eftersom kommande vecka var vi ett stort sällskap. Hotellet hette Villa Mila och kostade ca 1000 kr per natt för 2 personer.  Rekommenderat det varmt, så gullig personal och bra frukost!

32af9769-921e-4488-a18c-039aef3471d9.jpg

f5df043c-ce71-4f06-977a-dd5f3194bf9a.jpg

img_0759.jpg

Tucepi var ett väldigt mysigt ställe, jag upplevde att det var mer locals än turister. Vilket jag verkligen kan uppskatta. Gillar inte när det blir för ”turistigt”. Vi hade nära till stranden och det fanns en lång strandpromenad som även är perfekt för PW eller en löptur om man vill det.  Doock bäst att springa/träna efter 18 typ eller supertidigt på morgonen och då pratar vi klockan 6 haha. Annars var det alldeles för varmt för det.

7f32e358-d7dd-4044-b076-7aa436f5c075.jpg

På stranden i Tucepi så kom det alltid en frukt-kvinna i båt som var så himla go, hon puttrade omkring där kring stranden. Så fanns det massor färsk frukt att välja mellan. Mumsigt!

6c8191fd-831a-4708-9456-7947b71101cc.jpg

En kväll så åkte vi in till Baska Voda, som också var väldans härligt. Det ligger också i Makarska och tog ungefär 10-15 min med bil från oss. Där var det mycket mer ”turistigt” och hela stället var mer uppbyggt för turister. Jag gillade det ändå!

img_1685.jpg

Baska Voda är betydligt mycket mindre och inte alls lika stor och bra strand som på första stället. Däremot har dom en sån fin & mysig hamn.

8e586f32-b396-48bb-b60e-1542fbf26346.jpg

En utav de bästa restaurangerna på hela resan låg även där. King hette den och var helt sinnesjukt bra. Servicen, inredningen & maten var fantastisk. Emilia & Henke tog deras tonfisk och sa att det var den godaste tonfisken de ätit.  Drinkarna var även väldigt goda. Restaurangen är superpoppis, så boka bord innan.

Efter ha varit vår första vecka i Tucepi så åkte vi mot Makarska Riverian, alltså centrala Makarska. Där vi mötte upp brorsan, hans tjej och två kompisar till mig & Henke. Där bodde vi på ett mindre hotell som låg centralt. Vilket var så skönt, så vi lätt kunde gå ner till restaurangerna, strandpromenaden & stranden.  Det hotellet hette Milan Apartments, där bodde vi då 6 personer i en större lägenhet. Det var fräscht, centralt & billigt. Detta kostade ca 300-400 kr per natt per person.

Angående stranden i Makarska så skulle jag verkligen tipsa om att gå allra allra längst bort till höger på strandpromenaden och följa den hela vägen dit där tuff-tåget slutar gå. För där är det en mycket finare strand med mycket mindre folk på. Dessutom så är den stranden finare.

af6fe105-89cb-4434-8663-38f3d2643c85.jpg

facetune-3.jpg5629911b-cb1e-48fd-ba94-19946cd9285c.jpg

11cfdaff-269b-49c4-ae3f-2af9e43acc7b.jpg

I Makarska så finns även en grym beach-club som är påvägen till den fina stranden. Stället heter CUBANO BAR. Där spelar Dj’s, det serveras goda drinkar och när vi var där hade de även ”corona-party” Inredningen är SÅ fin och allt går i blått & rosa. Väldigt fotovänligt om man säger så ..

8fc83a9c-c88a-4c41-9d2a-5c150bc88a80.jpgb807fe18-89ef-4e48-ba48-65224e343754.jpg

Om ni ska till Makarska så får ni inte glömma att gå till gamla stan och besöka restaurangen HRPINA, det är den bästa restaurangen jag varit på någonsin. Maten smakade magiskt det var även stora & fina upplägg. Inte alls dyrt heller. Den var ju dessvärre fullbokad nästan varje dag, vilket jag förstår. Men vi åt där 2 kvällar. Vi träffade ett gäng som alltid åkte dit varje år och åt där varje dag i 3 veckor haha. Lite överdrivet kan jag tycka men jäklar så bra ställe. Ett minus var väntetiden. Men det visste man om, då det stod på menyerna. Gamla stan är också väldigt härlig och finns mycket restauranger där, dessutom så finns ett ställe som heter Makarena om man vill dansa eller dricka drinkar.

38dee30c-5d96-441d-9b20-3ec78a3f4021-2.jpgd04cea91-a58e-4681-993a-09c3db0078dc-2.jpg

d1fd14c4-34fa-49cd-a06d-6ef72d2e5c07-1.jpg0b888010-cbcf-4857-8697-710aecd5b90d-2.jpg

Efter Makarska så drog vi till omtalade Hvar. Vi tog en taxi-båt dit istället för vanliga färjan. Den vanliga färgan tar kanske 1-2 timmar och kostar 50 kr. Men vi var så trötta den här dagen, så vi kollade upp olika taxi-båtar och hittade en som kunde köra alla oss 6 med all packning för 400-500 kr styck. Vilket vi tyckte var värt eftersom vi slapp gå med all packning, ta oss till färjan osv. Plus att det var så härligt att åka egen båt. Blev som en upplevelse.

b5e13127-4ee7-4092-a39b-f750093c854b.jpg b2e4f7ad-a3b6-40ab-b5b7-ccd6be1182b1.jpg

 

På Hvar så hade vi bokat den bästa & finaste villan på länge. Det här huset såg vi fram emot från dag ett på resan och ville aldrig lämna. Allt fanns där och det var ännu finare i verkligheten. Villan hette Jasmine och detta kostade ungefär 5.000:- per person för 5 nätter. Villan låg lång från Hvar, så vi var även tvungna att hyra bil eftersom vi inte kunde ta oss in till Hvar annars. Men vi alla tyckte att det var värt att bo längre ifrån, då vi fick en helt annan upplevelse och spenderade mer tid i villan. Detta var det bästa på hela resan. Vi hade barbeque-kvällar, födelsedagsfester & mysiga stunder där.


Vi åkte in till Hvar ett par kvällar och WOW så fint. Jag blev kär direkt. Jag älskar Hvar och tycker det var så nice. Men gillade ändå att vi bodde i Jelsa.

c084dcf9-0109-49ff-80b9-064551c90db5.jpg

På ön Hvar så finns det en bar som heter Hula Hula som är känd omtyckt. De har även Hula Hula beach, där man kan sola och sådär. Men inne på Hula Hula bar så kan man hyra solsängar, vilket jag verkligen rekommenderar om man ska få plats på kvällen. För det blir lätt fullt. Ett härligt ställe om du gillar fest, dans & drinkar.

b2d3d5e0-8091-4cc9-98dd-a9af09ae494e.jpgimg_4505.jpg

10897104-0fc9-475c-9688-5919acb49af8.jpg

Något som toppade vår resa var helt klart att hyra en bubbla och puttra runt. Jag ville såklart ha en rosa haha, det fanns i flera färger. Vi hade inga planer på var vi skulle, utan vi bara åkte längst vattnet & bergen, stannade där vi ville. Vi hyrde den en halvdag och hann se massor. Två ställen som var våra favoriter var Pokrevenik & Virak. ÅH den dagen – Ett minne för livet!

74e58a4a-0df7-41e4-8e12-a71db9804155.jpgca73550e-ce04-4318-8803-b06b165cece8.jpgbe446c3d-0af9-410d-a5ae-6d9c45d2f573.jpg

Jag rekommenderar verkligen att gå ner till hamnen i Hvar och ta en taxi-båt ut till öarna runt omkring. Vi var på ön Palmizana som är tydligen den bästa. Varning för ganska stekigt (; Men väldigt fint. Båten dit tar ca 40 min om jag inte minns fel? Den åker ju så sakta haha. Man får se mycket på vägen ut. På ön badar man mestadels från klippor, finns inte så mycket ”stränder”

img_1783.jpg

Bästa partyt i Hvar är garanterat att ta en taxibåt ut till party-ön Carpe diem. Man hoppar på nere vid hamnen, längst bort på piren.

De säljer biljetter precis utanför. Själva båt-resan dit är gratis, sen måste man köpa inträde när man kommer fram som kostar ca 100-150 kr. Där var SÅ fett tycker jag, stort & väldigt bra om man gillar att klubba/dansa. Dock lite skev musik ibland, ganska tung house/electro. Men det spelas nog inte alltid. Det finns 3 olika barer där inne så man behöver inte trängas och allt är utomhus.

På vägen hem från Hvar så tog vi färjan till Split.

Vi gick på I Jelsa/Stari-grad för den låg närmre oss, istället för andra hamnen i Hvar. Det är superviktigt att boka färjan-biljetter i tid. För vissa dagar tar biljetterna helt slut och har haft vänner som inte ens kommer med färjan alls. Så ska ni flyga eller vidare någon anna stans, köp i tid. På vårt ställe kunde vi köpa några dagar innan men har även hört att vissa säger att man måste köpa dagen innan och ett visst klockslag. Kolla upp det iallafall så ni inte står där och inte kan ta er därifrån.


När du är i Kroatien, missa för tusan inte deras glass. Den är himmelsk, min favoritsmak är nutella. Kostar typ ingenting heller (:

Sista stoppet på resan blev i Split och där ångrade vi oss bittert att vi inte hade mer tid. För det var så himla pittoreskt, mysigt & lugnt. Man kunde strosa i timmar, bara titta på alla fina byggnader, fika på inbjudande caféer och dessutom fanns det en hel del shopping. Mycket i Split är så mycket mer modernt och mycket mer ”nytänk” på både restauranger, utbud och allt. En helt annan känsla mot övriga Kroatien. Vid hamnen är det också så vackert. Här bodde vi bara en dag innan vi skulle flyga hem. Så vi hittade ett super-simpelt rum för oss 4 som skulle åka tillbaka till Sverige, de andra var kvar i Makarksa. Som låg väldigt centralt. Vilket var skönt när vi skulle flyga hem dagen efter. Jag är så sugen på att ta en weekend i Split. För kände att jag inte hann med allt jag ville se.

Bäst på resan: Villan i Jelsa/Hvar, att vi hade 4 olika boenden, hann och se mycket, båtturen till Hvar, maten på HRPINA & att vi först reste själva & sen mötte upp våra vänner + vädret. Det var verkligen dröm-väder varje dag!

Sämst på resan: Att vi inte stannade längre i Split och sen kommer jag inte på något mer haha. Kanske att villan skulle legat ännu närmre Hvar.

Det är lite svårt att få ner 16:dagars resa i ett inlägg, men ville inte heller ha massor olika delar. Så här är min upplevelse av vår resa. Hoppas ni uppskattar detta inlägg och är det något ni undrar eller vill veta? Så är det bara att hojta, så ska jag se till att försöka svara på allt. Jag har även tidigare år besökt Rijeka, KRK & Baska och det är också riktigt bra. Framför allt Baska, det är en utav mina favoriter också. Då flyger man först till Rijeka vilket även Ryanair gör. Så man kan hitta billiga flygresor dit.

 Kroatien ligger mig väldigt varmt om hjärtat och rekommenderar det alltid till mina nära & kära. Finns även så mycket mer jag vill se, men detta är vad jag sett & rekommenderar. Åh vill så gärna tillbaka nu!

Ni hittar alla andra resor & tips i min res-kategori HÄR.

0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *