GLUTENFRIA SAFFRANSBULLAR MED VANILJFYLLNING

Recept: (Jennys matblogg) 

1 pkt jäst för söta degar eller torrjäst.
150 gram smör

5 dl mjölk

2 kuvert med saffran

1 1/2 dl socker

1 burk ( 250 g) kvarg

1/2 tsk salt

1 ägg

cirka 16 dl mjölmix glutenfri. Lailas (den blå) är bäst. Kör enbart på den för bästa resultat!

Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 vaniljstång

1/2 dl socker

7 äggulor

1 1/2 dl maizena

50 gram mjukt smör

Gör så här :

Det bästa är att börja med vaniljfyllningen : Mät upp mjölken i en kastrull, dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken tillsammans med vaniljstången.

Låt koka upp tillsammans under omrörning, ta upp stången och kasta den. Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt med en elvisp. Häll över den heta mjölkblaningen över äggsmeten under vispning. Och häll tillbaka allt i kastrullen igen, och värm försiktigt upp under tiden du vispar. Så fort krämen börjar tjockna häll upp den i en kall skål och ställ den kallt, tillsätt smöret ( vattenbad eller kylskåp ) rör om då och då så ingen hinna bildas. 

Nu kan du börja med vetedegen.

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret. Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.

Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.

Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. När degen jäst klart bakar du ut dem till cirka 30-35 bullar. Använd spritsen och fyll bullarna med cirka 1 msk av vaniljkrämen Låt jäsa i ytterligare 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225- 250 grader och grädda sedan bullarna i cirka 10-12 minuter- tills de blivit gyllene.

Ta ut de färdiga bullarna och pensla med smält smör och doppa genast i strösocker.

Alltså NOM NOM NOM på dessa bullar. Jag är inte superförtjust i vanliga lussebullar, alltså det är väl gott men inte WOW. Däremot är dessa verkligen wow. Galet och farligt goda 😏 Dom är helt klart lite jobbiga att göra om jag ska vara helt ärlig men de är verkligen så värt det. Jag har precis bakat dessa och tänkte bjuda på de under julafton 😋 Dessutom gjorde jag de glutenfria och de blev minst lika bra som vanliga. Så för er gluten-allergiker kan ni också göra dessa. De blev verkligen saftiga och inte alls torra och hårda som annars glutenfria bakverk kan bli. Så nöjd! Nu ska jag åka in till söder och fixa till mina fransar hos grymma Jessica, ska även förbi Linda på Miss Fancy och spraya mig. Så jag är lite fräsch under jul & nyår. Kan jag verkligen behöva, känner mig förtillfället som ett levande spöke. Vi hörs senare med sista-minuten-klappar. Puss sålänge! 

0

1 reaktion på “GLUTENFRIA SAFFRANSBULLAR MED VANILJFYLLNING”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *